deneidez

Tarina yhdestä Pertistä

Rupesin miettimään jatkoa Piia Aallonharjan kirjoittamaan tarinaan kahdesta Pertistä, jossa sitä, joka oli säästänyt rangaistiin, toisin kuin sitä, joka oli kuluttanut kaikki varansa. Oletetaan että Pertti A omaisuus olisi 12 000 euroa, joista kaikki olisi osakkeissa. Pertti A itse olisi ostanut nuo osakkeet 2 000 eurolla. Loput osakkeiden hinnasta olisi arvonnousua. Ensimmäisenä vuonna Pertti A myisi kaikki osakkeet ja käyttäisi rahat elämiseen. Vuoden vaihtumisen jälkeen Pertti A alkaisi saamaan toimeentulotukea, koska hänellä ei olisi enää varallisuutta, joka eväisi päätöksen toimeentulotuesta. Kaikki hyvin loppu hyvin? Ei ainakaan Suomessa. Kun vuosi sitten vaihtuu Pertti A saa lapun verovirastosta, että edellisenä vuonna pääomatuloja on ollut 10 000 euron edestä ja että niistä lankeaa maksettavaksi noin 3 000 euroa. Pertti A on nyt siis toimeentulotuella ja hänen pitäisi saada maksettua samalla 3 000 euron verot...

 

Pari kysymystä kirvoittamaan keskustelua.

 

Mitä vaihtoehtoja Pertti A:lla olisi verovelkojen suhteen?

Tulisiko hänen maksaa verovelkansa vähitellen ja elää vielä kurjemmin kuin mitä toimeentulotuella eletään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Kun ei kukaan muu, niin jos minä sitten..Pertti An pitäisi tietysti osata ennakoida tulevat veromätkyt ja laittaa sen verta rahaa syrjään.
Toimeentulotuesta ei käsittääkseni ulosmitata mitään, joten riittävän pitkään kun sillä elelee, niin velatkin kuittaantuvat itsestään.

Toinen vaihtoehto sitten, että laittaa taas sen 2000 osakkeisiin ja odottaa kun ne raketoi.
Se 2000 sitten vaikka pulloja keräämällä, tahi poimimalla mustikoita metsästä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Olin siinä uskossa että toimeentulotuestakin voi pidättää maksimissaan 20% lainoihin/maksuihin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Tämän sivuston mukaan toimeentulotuesta ei voida ulosmitata. Sitä vastoin, jos nyt oikein ymmärrän tuon kohtalaisen huonosti kirjoitetun sivuston, niin kaikki etuudet lasketaan yhteen ja niistä sitten voitaisiin katsoa uudemman kerran, että mitä voudille voisi antaa.
Työttömyyskorvaushan on ulosottokelpoinen, joten siihen sitten tuo tuki päälle ja niin edelleen. Eiköhän siitä jotain järjesty, kun oikein koitetaan.

Tätä voidaan toki jatkaa, vaikka miten pitkään, mutta ensin tarttisi tietää mitä ajat takaa?
Edelleen itse henk.kohtaisesti sitä mieltä että Pertin olisi toki pitänyt ymmärtää että mätkyjä tulee, kun osakkeilla kauppaa tekee. Voitoilla siis olisi pitänyt nuo verot maksaa ja loput sitten vasta ryypätä, tahi pistää ässä-arpoihin.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Ulosmittauksen voi suorittaa kaikista veronalaisista tuloista, turva osuus mikä pitää jättää velalliselle on 788€ netto, ylimenevästä osasta ulosmitataan 2/3 osaa, aina siihen asti kun turva raja on kaksinkertainen.
kun tulot nousee siten että turvaraja nousee 3-4 kertaiseksi, ulos mitataan 4/3 osaa ylimenevältä osalta.
Kun tulot nousee siten että turvaraja nousee yli 5 kertaiseksi, ulosmitataan 5/3 osaa. Koskaan ulos mittaus ei saa mennä yli 50% kokonais nettotuloista.

Ulosmitattava raha on perustoimentuloa laskettaessa hyväksyttävä meno, ja siten se huomioidaan kun henkilölle lasketaan perustoimen tuloon hyväksyttäviä menoja.

Tähän on olemassa pieniä muutsvaihtoehtoja, mihin vaikuttaa alaikäisten lasten määrä, sekä avio/avo puolison tulot.

Toimituksen poiminnat