deneidez

Pääomatuloveron nosto todella lyhytnäköistä politiikkaa

  • Pääomaverotus 35% vs 30%
    Pääomaverotus 35% vs 30%

Sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa ja sijoittaessa rupeaa vähitellen ymmärtämään prosenttien merkityksen pääoman kasvussa. Samaa kasvulogiikkaa voi myös käyttää veroeurojen keräämisessä. Valitettavasti istuvat hallitukset eivät ole oikein ymmärtäneet kyseistä logiikkaa tai ovat autuaan tietämättömiä koko asiasta. Nykyisen hallituksen kaavailut nostaa pääomaverot 35 prosenttiin on yhtä typerää kuin lirittäminen omiin housuihin. Ensin lämmittää hieman ja sitten alkaa kylmämään enemmän ja lopulta kylmää oikein kunnolla. Kyseinen asia on helppo näyttää yksinkertaisella taulukolla ja pääomaverolaskelmiin ei tarvitse ottaa edes mukaan sijoittajien vastatoimia, jotka luultavasti laskevat pääomasta saaatavia verotuloja entisestään.

 

Taulukko löytyy kokonaisuudessaan alla olevasta osoitteesta ja siitä otettu kuvakaappaus löytyy myös tästä blogista.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gGg0EN0_vtB8pbQHaJ3uAb-r8MI_otAF...

 

Taulukossa on tehty seuraavat oletukset.

  • Oletustuotto on 20%.
  • Pääoma alkaa 20 000 eurosta.
  • Tuotot on sijoitettu uudestaan, joten ne lisätään pääomaan.

Taulukosta nähdään helposti se, että aluksi verotuloja tulee 35% verotuksella enemmän, mutta 19 vuoden kohdalla 30% verotuksella alkaa tulla enemmän verotuloja ja siitä lähtien ero alkaa kasvamaan eksponentiaalisesti.  40 vuoden kohdalla ero on jo yli 20% 30 prosentin verotuksen hyväksi. Tarkoittaen siis sitä, että valtio saisi yli 20% vähemmän veroja 40 vuoden päästä samalta sijoittajalta, jos verotus nostetaan 35 prosenttiin. Keskivertoeliniän kohdalla ero on jo huimat yli 70%.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Pääomatulojen verotusta voisi korottaa jos lasketaan tuotannon verotusta. Siinä voittaisivat kaikki. Yritysten kilpailukyky ja kasvumahdollisuudet paransivat. Samoin tuloksentekokyky. Sijoittaja maksaisi isommalla veroprosentilla mutta saisi myös enemmän osinkoa.

En nyt hirveästi katsonut taulukkoa mutta 20% järjestelmällinen tuotto on ehkä vähän utopistinen :)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Pääomatulojen verotuksen nosto ja tuotannon verotuksen lasku eivät kompensoi toisiaan kuin kotimaisten sijoitusten kohdalla ja ne hellisivät ulkomaalaisia sijoittajia, jotka jo tällä hetkellä ovat paremmassa asemassa kuin kotimaiset sijoittajat. Tällöin myös ulkomaille tehdyt sijoitukset, joiden tuloja sekä verotuloja kaipaisimme kipeästi jäisivät pienemmäksi. Rahavirrat ulkomailtahan juurikin pitää saada pulleammiksi, eikä ohuemmiksi. Se kun on ainut tapa kasvattaa kokonaisveropottia Suomessa.

Jos ei tylsästi sijoita pelkästään osakkeisiin, niin kyseinen tuotto on mahdollista. Osakkeillakin 15% tuotto on mahdollista kun lasketaan osingot ja arvonnousu, jos osaa ja seuraa markkinoita ahkerasti. Taulukon saa muuten kopioitua ilman googlen tunnuksiakin ja sillä voi leikkiä, jos haluaa omia lukujaan kokeilla siihen.

Muutenkin prosentilla ei niin väliä kun oli tuottoprosentti mikä tahansa , niin kyseisessä tiputuspelissä suurempi prosentti häviää aina.

Pekka Pylkkönen

Juu Suomessa osakkeet taitavat olla tuottaneet sen 15% nimellisesti vuodessa pitkällä aikavälillä.

Tuossa ulkomaisten osakkeiden hankinnassa on kyllä ihan pointtinsa. Olisihan se jo ihan tervettä hajauttamisenkin kannalta kannustaa hankkimaan omistusta eri alueilta, valuutoilta ja aloilta. Itse kuitenkin haikailen sen tuotannon verotuksen laskua, olisiko se sitten vähiten vahingollista toteuttaa nostamalla yritysten tuloveroa ja Kulutusveroja. En ole varma.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #3

Tosin viimeisin venkslaushan oli juuri tuota mitä toivoit. Vaikutukset olivat vain vähän erilaiset. Pääomatuloverokertymä laski reippaasti kun pääomatulojen veroja nostettiin ja yhteisöveroalennus myös toi välittömiä tappioita. Pitkäaikaiset vaikutukset ensimmäisestä on luettavissa tästä blogista ja toisen vaikutukset ovat lähinnä kuin riskisijoitus.

"Pääomatuloverojen määrä aleni, vaikka verovuodesta 2012 alkaen verokantaa korotettiin 28 prosentista 30 prosenttiin ja yli 50 000 euron pääomatulojen osalta 32 prosenttiin. Veronalaisten pääomatulojen määrä tippui peräti 1,3 mrd. (-16,2 %)."

http://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Tiedotteet/Uutisia/Verohallinnon_tilastoja_Henkiloasiakkaid(29445)

Toimituksen poiminnat