deneidez

Transaktivisteja seuraamalla päädymme tyranniaan

Suomi on nykyisin onneksi ollut jälkijunassa lähes kaikessa sosiaalisessa kehityksessä. Kehityksen hitaus on antanut meille aikaa reagoida tapahtuviin muutoksiin, jotka on jo nähtävissä ulkomailla. Siis seuraamalla uutisia ulkomailta näemme mahdollisen tulevaisuuden Suomelle ja voimme muuttaa kurssia halutessaamme.

Pitkin alkuvuotta ja edellisen vuoden lopussa on tipahdellut Britanniasta uutisia, joiden mukaan poliisit ovat puhutelleet ihmisiä, jotka ovat käyttäneet väärän sukupuolen termejä transihmisistä sosiaalisessa mediassa. Kuitenkin uusin otsikkoon liittyvä tapahtunut asia Britanniassa on naisen pidätys pelkästään sen takia, että hän on käyttänyt väärän sukupuolen termejä sosiaalisessa mediassa eräästä transihmisestä. Ihmiset ovat alkaneet kyseenalaistamaan transaktivistien toimia, koska he näkevät tuollaisen toiminnan lähinnä tyranniana. Tietenkään moni ei näe eroa transaktivistilla ja transihmisellä, joten viha transihmisiä kohtaan on leimahtanut kunnolla tuollaisten juttujen tullessa ilmi ja ihmiset ovat raivoissaan transihmisille. En postaa linkkiä noiden vihaisten ihmisten ulostuloihin, mutta eiköhän osaavat löydä tarvittaessa ne. Itse ymmärrän hyvin, että kyseessä on vain transaktivistien lobbaustoimet, joilla he ovat saaneet omat typerät ideologiat istutettua joihinkin instituutioihin, jolla on valtaa. Kuten jo aikaisemmin olen varoittanut, niin tuollainen kehitys tulee vielä tuomaan takaiskuja, jotka tulevat kohdistumaan ihmisiin, joita transaktivistit yrittävät suojella. Toivottavasti Suomessa pystymme olemaan menemättä noin pitkälle ja otamme vaarin siitä, miten Britanniassa on käynyt.

Aikaisemmat uutiset:
https://blogs.spectator.co.uk/2019/02/why-are-the-police-stopping-a-74-y...
https://www.telegraph.co.uk/news/2018/10/07/transgender-lawyer-launches-...
https://metro.co.uk/2019/01/26/man-interrogated-police-liking-transphobi...
...

Uusin juttu

Zero hedge:
https://www.zerohedge.com/news/2019-02-10/uk-mother-arrested-and-detaine...

Tim Pool:
https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Avasinpa tuon viimeisimpää tapausta koskevan linkin ja muutaman muunkin. Kate Scottow on siis joutunut kuulusteltavaksi monesta syystä, jotka Suomessakin täyttäisivät kunnianloukkauksen kriteerit. Toistuvasti ja muutoinkin, kuin sukupuolta koskien. Kyllä poliisin ja oikeuslaitoksen kanssa pääsee tekemisiin, jos sitä noin voimallisesti haluaa.

Mitä tyranniaan tulee, sitä edustaa vähemmistön edustajiin kohdistettu vihakampanja. Vähemmistöllä on oikeus puolustautua.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Mikähän noista luetelluista asioista täyttäisi kunnianloukkauksen? Kyseessä muuten taitaa olla TERF.

https://twitter.com/flyinglawyer73/status/10689828...

( https://fi.wiktionary.org/wiki/TERF )

Sinänsä vaikka miten olisi kiva katsoa, kun feministit ja transaktivistit tappelevat keskenään, niin minun on pakko puolustaa typeryyksiltä tuota TERFfiä, joka kuitenkin vihaa minuakin pohjattomasti.

Ilkka Huotari

Jep.

Tuossa poliisi oli soittanut jollekin, joka oli vain kirjoitellut nettiin sukupuoli-identiteetistä/sukupuolesta.

Tuo toinen tapaus ei vaikuta miltään kunnianloukkaukselta (kutsuminen fake lawyer:ksi), mutta jäädään odottamaan, tuleeko mitään tuomiota. Siinäkin oli ilmeisesti kyse vain sukupuolen "väärästä" määrittelystä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Petri taitaa olla niitä naisia, joita saa nimitellä miten vaan, eikä yhtään pahastu. Hieno juttu, mutta yleisemmin toiseksi sukupuoleksi nimittäminen on enemmän tai vähemmän kiusantekoa ja halventamista – ja aivan tarkoituksellista sellaista.

Riippuu epäilemättä tilanteesta milloin kyseessä voisi olla lain tarkoittama kunnianloukkaus. On ehkä ymmärrettävää, että transihmisiin kohdistuva pilkka voi olla purevampaa kuin muihin, sikäli että ovat ryhtyneet merkittävään operaatioon päästäkseen eroon vääräksi kokemastaan identiteetistä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Neiti Gröönroos ongelma ei ole pahastumisessa vaan laittomuudessa, joka tekee asiasta järjettömän. Se on ihan ok, että he kutsuvat itse itseään miksi haluavat, mutta kun he haluavat lain voimalla alistaa muut käyttämään tiettyä termiä itsestään mennään tyrannian puolelle.

Huom. se on rouva, eikä pelkkä nainen. ;)

Ilkka Huotari

"Miksi vaihdoin takaisin alkuperäiseen sukupuoleen? (trans)"

https://www.youtube.com/watch?v=9m3uXMeJHr4

Oletko ihan varma, että se koettu sukupuoli on oikea, eikä biologinen/syntymässä määritelty sukupuoli?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Oletko ihan varma, että se koettu sukupuoli on oikea, eikä biologinen/syntymässä määritelty sukupuoli?»

Kirjoitus koski poliisia eli lainvalvontaa ja briteissä laki mahdollistaa sukupuolen vaihtamisen, oli biologinen tai syntymässä määritelty sukupuoli mitä tahansa. Sikäli sellaisilla sukupuolen määritelmillä ei lain kannalta ole merkitystä ja lain kannalta nimittely vastaa syntymästään tietyn sukupuolisen nimittelyä toisen sukupuoliseksi.

Muutenkaan ei nyt ole merkitystä sillä, mikä on henkilön jonkin määritelmän mukaan "oikea" sukupuoli, vaan että sellaisella tarkoitukselliseti huomauttelu on helposti pelkkää poikkeavan ihmisen kiusaamista. Miten olisi jos ei kiusattaisi?

Mitä tulee kysymykseesi "biologinen/syntymässä määritelty sukupuoli", kumpi sukupuoli tarkalleen kelpaisi, biologinen vai syntymässä määritelty?

Kannattaa tutustua esimerkiksi guevedoce-tytöistä...pojista, "penis 12-vuotiaana", jotka muuttuvat tytöistä pojiksi 12-vuotiaana. Geneettisesti poikia, syntymässä määritelty tytöiksi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Kyllä Suomessakin saattaa viranomaiset saada peräänsä, jos sopivan sopimattomassa tilanteessa laukoo vastaavanlaisia typeryyksiä, mitä blogisti oli tekstiinsä linkannut. Tilanteesta riippuen ne voivat olla esimerkiksi solvausta tai syrjintää.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Eli minutkin pitäisi tuomita noiden juttujen linkkaamisesta samalla tavalla kuin tuon runon linkkaajan? Etkö ymmärrä miten autoritaarista tuollainen on?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Niin, sananvapauskin on taitolaji...

Jos Pakarinen esimerkiksi opettajana nimittelisi sukupuoli-identiteetiltään tytöksi itseään kokevaa, pojaksi syntymässä määriteltyä lasta pojaksi ja julkisesti mitätöisi puheissaan hänen identiteettinsä, syrjinnän tuntomerkit täyttyisivät kirkkaasti.

Vihapuhe on määritelty seuraavasti (THL):

"...sellaisia sanoja, ilmaisuja tai kuvia, jotka levittävät tai lietsovat vihaa yksilöä tai ihmisryhmää kohtaan".

Tällöin sukupuoli-identiteetin vähättely riittävän ronskein sanakääntein voidaan katsoa myös tällaiseksi. Se voi kohdistua yksilöön syrjintänä tai solvauksena ja ihmisryhmään kiihotuksena.

Juttujen linkkaaminen tuskin täyttää sellaisenaan rikoksen tuntomerkit. Jos niiden avulla haetaan samaa mielipidettä, mitä niissä esiintyvät solvaajat esittävät, ollaan jo lähempänä sitä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #12

Kannattaa nyt huomioida, että THL:n määritelmillä on suunnilleen yhtä paljon merkitystä kuin Aku Ankalla.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #14

Kelpaisikos Janhuselle sitten poliisin rikosnimikkeitä arvioidessaan käyttämät määritelmät:

"Euroopan neuvoston ministerikomitean suosituksessa (R 97 20) vihapuhe on määritelty seuraavasti:
" Vihapuhetta ovat kaikki ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjaa suvaitsemattomuuteen. Tämä koskee niin aggressiivista suvaitsematonta kansalaismielisyyttä kuin vähemmistöjen, siirtolaisten, ja siirtolaistaustaisten ihmisten syrjintää ja vihamielisyyttä heitä kohtaan.""

"Rangaistuksen koventamisperuste on rikoksen tekeminen rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen perustuvasta vaikuttimesta taikka niihin rinnastettavasta muusta vaikuttimesta (Rikoslaki 6 luku 5 § kohta 4)."

Tulkinnan kannalta lopputulos lienee aika tavalla sama.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #15

Siinä oli sellaisia määritelmiä. Jokainen saa kuitenkin edelleen muodostaa oman mielipiteensä ja ilmaista sen vapaasti. Rikokset ovat sitten asia erikseen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #12

Vihapuhetuomioissa asiayhteydellä ei ole ollut väliä. Esim. Count Dankulan tapauksessa kävi näin.

"The terrifying thing about this conviction is that the judge sided with the prosecution who said “context and intent are irrelevant” in a joke? In a bloody joke? Context is everything in a flipping joke!"

https://www.independent.co.uk/voices/count-dankula...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #12

Kuitenkin minua saa sanoa naiseksi ilman mitään ongelmia ja poliisitkaan tuskin olisivat siitä kiinnostuneita.

Eli periaatteessa haluat etuoikeuden tietyille ryhmille. Jos historiaa katsotaan, niin mitä enemmän etuoikeuksia tietylle ryhmälle kasataan muita ryhmiä kohtaan, sitä korkeammalta se etuoikeutettu ryhmä tippuu, kun ihmiset saavat tarpeeksensa etuoikeutetuista. Paahimmassa tapauksessa tiputus voi johtaa ryhmän jäsenten kuolemaan ja pitkäaikaiseen vainoon kyseistä ryhmää kohtaan. Haluaisin välttää tuon, koska en todellakaan halua lisää kärsimystä kenellekään, mutta asiat ovat liukumassa siihen suuntaan, ettei kehitystä välttämättä voi enää pysäyttää.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #18

Aikanaan aatelisilla oli etuoikeuksia, kuten myös kirkonmiehillä ja kruunupäillä. Tuolloin kyse on vallan kasaantumisesta ja oikeuksien menemisesti yli muiden kansalaisten. Tässä taas on kyse tilanteesta, jossa heikossa asemassa olevien asemaa yritetään hilata likimain samalle tasolle, minkä valtaenemmistö pitää itselleen itsestään selvänä. Ero on valtava.

Jos Pakarista kertaluontoisen naiseksi kutsumisen sijasta myös kohdeltaisiin kaikissa sukupuolittavissa tilanteissa naisena ja hänen yrityksilleen ilmaista miehisyyttään naurettaisiin ja sitä solvattaisiin ja sen perusteella suorastaan ajoittain uhkailtaisiin, voisi elämä ennen pitkää käydä aika rankaksi.

Se, että joku yhä ahdistuu siitä, että heidän oikeuttaan syrjiä muita törkeästi rajoitetaan, on juridisesti nollan arvoinen. Se, että heikossa asemassa olevien ihmisten oikeuksia toisaalta parannetaan erilaisin juridisin tukitoimin, ei toisaalta käytännössä hetkauta muita ihmisiä kuin juuri tätä porukkaa. Tällä hetkellä näen, kuinka se joukko toisaalta ahdistuksissaan aktivoituu älämölöönsä, mutta on toisaalta katoavaa kansanperinnettä - tottumus erilaisuuteen aiheuttaa yleensä vähenevää negatiivista kiinnostusta siihen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #20

Uhkailut sun muu suurempi häirintä on jo nykyisen lain puitteissa kiellettyä. Britannian meno taas kertoo siitä, että kyseessä on etuoikeus ja että sitä tullaan käyttämään autoritaarisesti.

Taidan tietää mistä erimielisyytemme johtuu. Jotenkin ajattelet pelkästään ensisijaista avunsaajaa tuossa asiassa ja jätät kokonaan huomioimatta sen, mitä vaikutusta tuolla voi olla muihin tai ajallisesti myöhemmin. Jos itsekin ajattelisin noin, niin tottakai olisin samaa mieltä, koska jollekin tai joillekin saadaan paremmat oltavat. Valitettavasti ajattelen hieman pidemmälle ja näen ne ongelmat, jotka tuosta luultavasti koituu ja lopputulos voi olla kohteelle pahemmat kuin mitä alkuperäinen lähtötaso on.

Täsmälleen sama ongelma oli muuten huomattavissa samaa sukupuolta olevien avioliitosta juteltaessa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #24

Minun roknoosini taas on, että ne pahemmat vaikutukset ovat ohimeneviä: Valtaosalle ihmisistä on yksi ja hailee, mikä naapurin siviilisääty tai juridinen sukupuoli on. Juuri nyt yleisten asenteiden muutos on hurjan nopeaa, siitä minulla on omakohtaisia todella kannustavia kokemuksia. Toisaalta ne, jotka eivät ole siinä pysyneet mukana, ovat nyt pallo hukassa. Mutta kuten sanoin, asioiden normalisoitumisen mukanaan tulevan tottumisen myötä tuo joukko ihmisiä tulee olemaan määrältään yhä pienempi ja pienempi.

Tuo terf-nainen, jota uutisessa suuresti asetettiin uhrin ja marttyyrin viittaan, oli ladellut somessa henkilökohtaisia solvauksia, joista olisi Suomessakin voinut kutsu käydä leivättömän pöydän ääreen - siitä jo aiemmin olikin puhetta. Muissakin uutisissa ei ollut kyse vain puhtaasta oikeudesta mielipiteen esittämiseen. Suomessakin on yksi jos toinen sananvapauden ritari löytänyt itsensä syytettyjen penkiltä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #25

Ongelma edelleenkään ei ole juridinen sukupuoli vaan lain voiman käyttäminen toisten puheen hallitsemiseksi.

Muuten sen lain suhteen kannattaisi miettiä sen koskemista kaikkia, jolloin minunkin kutsuminen naiseksi olisi ongelmallista sen lain mukaan. Se ei tee laista sen järkevämpää, mutta poistaisi etuoikeuden ja vähentäisi siitä tulevaa kismaa.

Anyway, olen tuollaista vastaan eli teitä vastaan tuossa asiassa, mutta siinä vaiheessa, kun väkivalta yltyy teitä kohtaan tulen olemaan puolellanne.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #27

Jos kielenkäytöstä seuraa kohteelle asioita, jotka lainsäädännössä on katsottu niin vahingollisiksi, että ne on katsotttu parhaaksi kieltää, luulen asiaa harkitun suhteellisen perinpohjaisesti. Tällöin ei ole siis kyse mistä tahansa mielivaltaisesta toisen puheen hallitsemisesta.

Jos joku vahingossa ja sattumalta kutsuisi Pakarista Riitaksi, ei se täyttäisi minkäänlaisen laissa säädetyn rikoksen tai rikkomuksen tuntomerkkejä. Kyse on syvemmästä ja rakenteellisemmasta vähemmistöön kohdistuvasta väärin kohtelusta, mikä ilmeni kyllä myös noissa englantilaisissa esimerkeissäkin, kun niitä oikein osasi lukea.

Otan vastaan ilolla Pakarisen ilmoituksen olla sukupuolivähemmistöön kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Toivon, että hän jossain vaiheessa oivaltaa myös henkisen väkivallan luonteen nimittelyssä ja muussa vastaavassa syrjivässä puheessa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #28

Soloselta jää edelleen ymmärtämättä se, että ketään ei voi pakottaa hyväksymään jonkun toisen identiteettiä. Jokaisella on tietysti vapaus kokea olevansa mitä tahansa, mutta tästä ei voi seurata kenellekään ulkopuoliselle velvollisuutta jakaa jonkun toisen subjektiivinen kokemus.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #29

Niin, toisen subjektiivista kokemusta ei voi pakottaa hyväksymään.... mutta se jää Janhuselta ymmärtämättä, että tietyissä yhteyksissä sen asian tietynlainen ilmaisu voi olla rikos tai rikkomus... kuten blogistin esittämät esimerkit saarivaltakunnasta, joilla on vastineet Suomenkin lainsäädännössä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #31

Ehkä tuo rikoksien pohtiminen kannattaisi tässä yhteydessä jättää niille, jotka ovat enemmän perehtyneet asiaan tai jotka joutuvat rikoksia virkansa puolesta tutkimaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #32

Toki.

Blogisti vain rupesi tuota virkansa puolesta tutkimista saarivaltakunnassa kauhistelemaan, mihin on mielekästä vastata kertaamalla lain periaatteet, jotka tekevät tuon viranomaistoiminnan ymmärrettäväksi.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #28

Elä ota tuota ilmoitusta etuoikeutena. Yritän puolustaa jatkossakin kaikkia, joita kohtaan tehdään jotain vääryyttä olivat he keitä tahansa. Tämä tarkoittaa esim. myös kaikkien vihaamia natseja. Hekin ovat ihmisiä, mikä tuntuu joiltakin aina unohtuvan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Miksi kenenkään pitäisi saada kutsua mieheksi sukupuoleltaan naiseksi tunnustautunutta? Videossa ja linkeissä käytetään halventavia ilmaisuja, joiden perusteella Suomessakin joutuisi edesvastuuseen, jos tuollaisia kohdistaisi kanssaihmiseen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Eli sinun mielestäsi olisi ihan ok, jos persuja saisi kutsua pelkästää herraksi tai rouvaksi sukupuolesta riippuen ja tietenkin jos näin ei tekisi, niin joutuisi poliisin puhutteluun tai mahdollisesti jopa vankilaan?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eihän tuollainen passaa. Kyllä Mestaria pitää kutsua Mestariksi. Vaikka tarkemmin ajatellen Herra saattaa myös sopia opetuslapsilleen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #13

Totta, mestaria ei pidä unohtaa. Jos mestaria ei sano mestariksi, niin se voisi johtaa kuolemantuomioon.

Ymmärrätte varmaan, millaista tyranniaa tuollainen olisi. Täsmälleen samaa ollaan luomassa, mutta eri tekijöillä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Ihan häviävän pienen hetken, kun minua eri blogeissa ystävällisesti opastettu, olen joskus täällä usarin sivuilla luullut käsittäneeni kuka on transmies, -nainen, ja mitkä vehkeet ovat kenelläkin jne. Sitten taas kun hetken aikaa pyöritetty eri termejä, niin olen taas ihan pihalla. Toivonut vaan että isken naisoletetun, joka sitten kanssa osoittautuu naiseksi. (okei, toi vika oli huonoa huumoria, koska jo reilut 30v parisuhde takana, eikä uudelle liene tarvetta).

Tää oli vasta esipuhe, nyt seuraa varsinainen kyssäri. :) Eli siis, jos nyt Pekka kokee olevansa Maija ja ulkoisesti kuitenkin näyttää Pekalta, ja kutsun häntä Pekka-nimellä..niin pannaanko mut linnaan, vai riittääkö raipparangaistus?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos linnaa tulee, niin taisi panemisen kannalta sijamuoto olla väärin. Oliko tarkoituksenasi ehkä kysyä pannanko linnassa?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Edellen viittilöin siihen keskenjääneeseen jnejne. Sijamuoto oli jotain joskus, tänään se ei merkitse mitää.
Olen reilut 60v. panen vielä jonkun verta. Ihan varma ole siitä pitääkö tähän vastata, mutta joo. Ei siellä linnassa panna.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ei kai vielä mitään, mutta tulevaisuudessa saattaa tulla jotain puhuttelusta vankeusrangaistukseen, jos tuota kehitystä ei saada estettyä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Riippuu tilanteesta...

Jos teet sen tahallisesti ja jatkuvasti esimerkiksi työkaveri Maijalle, syyllistyt sukupuoli-identiteettiin perustuvaan häirintään, mikä on juridisesti jotain samantasoista kuin seksuaalinen häirintä sen henkilön kohdalla, jonka oletat osoittautuvan naiseksi.

Jos olet hänen esimiehensä tai firman omistaja, kutsumalla häntä Pekaksi tai sallimalla muiden tehdä niin syyllistyt edellistä vakavampaan työsyrjintään. Samoin jos Maija on oppilaasi, syyllistyt myös sukupuoli-identiteettiin perustuvaan syrjintään.

Transmies ja -nainen ovat lähtökohtaisesti helppoja sanoja: Ihminen on identiteetiltään mies tai nainen, mutta trans-sana kertoo, että identiteetti on ristiriidassa syntymässä saadun kehon kanssa. Useimmat heistä haluavat itseään kutsuttavan vain naisiksi tai miehiksi identiteettinsä mukaisesti- olisiko se ehkä vielä helpompaa...?

Toki asiaa sekoittaa se, että transvestiiteista taas puhutaan heidän syntymässä oletetun sukupuolen mukaisesti. Tämä siksi, että heillä identiteetti on ainakin osin ankkuroitunut kätilön arvaamaan sukupuoleen.

Niementaus taisi avata keskusteluun yhden taustasyyn transihmisten kauhisteluun: Moni perusjamppa todella vaikuttaa pelkäävän pokaavansa vahingossa naisen, joka ei olekaan sellainen, mitä hän on kuvitellut hänen olevan. Liekö tämä lopulta perimmäinen syy niin voimakkaaseen transfobiaan, jota tälläkin palstalla niin runsaasti näkee...? Tämän asian kanssa painiskeleville voin vain todeta, että elämme kovia aikoja.

Toimituksen poiminnat